Ημέρα πληρωμών η σημερινή: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους – Ποιοι ακολουθούν την ερχόμενη εβδομάδα

Ημέρα πληρωμών η σημερινή, καθώς το απόγευμα οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και του ΙΚΑ θα μπορούν να «σηκώσουν» μέσω των ΑΤΜ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα ποσά που τους αναλογούν. Ήδη ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έχουν εξοφληθεί τα χρήματά τους, ενώ ακολουθούν οι καταβολές των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ την ερχόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, μια συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων του επιδόματος τέκνων Α21 θα λάβει «μαζεμένα» τα χρήματα του 2023.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όσον αφορά στις συντάξεις μετά το διάλλειμα του Δεκεμβρίου, οπότε και πληρώθηκαν αρκετές ημέρες νωρίτερα από τα καθορισμένα, πλέον οι απόμαχοι της εργασίας τις βλέπουν να καταβάλλονται πολύ κοντά στις συνήθεις ημερομηνίες, που έχουν προσδιοριστεί για τους μη μισθωτούς την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, ενώ για τους μισθωτούς την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Οι ημερομηνίες εξόφλησης των συντάξεων επανέρχονται λοιπόν… σχεδόν στα καθιερωμένα και συνεχίζουν βεβαίως να ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών.

Έτσι, μετά την εξόφληση των μη μισθωτών που είδαν τις συντάξεις τους από το απόγευμα της Τετάρτης στους λογαριασμούς τους, σήμερα παίρνουν σειρά οι μισθωτοί συνταξιούχοι.

Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν:

  • οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και
  • οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Βεβαίως, ως επίσημη ημερομηνία καταβολής των συντάξεων από τα γκισέ έχει οριστεί η ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.

Ποιοι δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα πάρουν αναδρομικά

 Χρήματα θα πάρουν και οι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ, αν και ένα από τα πλέον δημοφιλή επιδόματα του Οργανισμού δεν θα καταβληθεί, παρά μόνον σε ελάχιστους δικαιούχους. Και αυτό το επίδομα δεν είναι άλλο από το επίδομα τέκνων Α21, που έτσι και αλλιώς εξοφλείται κάθε δίμηνο. Δεδομένου, ότι η τελευταία πληρωμή έγινε τον Δεκέμβριο, η επόμενη –α’ για το 2024- δόση του επιδόματος θα καταβληθεί, τέλη Φεβρουαρίου.

Κατά παρέκκλιση της διμηνιαίας τακτικής πληρωμής, όμως, όσοι αμέλησαν ή δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση για να τους χορηγηθεί το επίδομα την περασμένη χρονιά (2023) εφόσον υπέβαλαν την αίτησή τους έως τις 15 Ιανουαρίου, θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα, αναδρομικά για ολόκληρη την περασμένη χρονιά. Και θα είναι και οι μοναδικοί δικαιούχοι του επιδόματος Α21 που θα εξοφληθούν αυτόν τον μήνα.

Αναδρομικά θα λάβουν και οι δικαιούχοι του επιδόματος γέννας μέχρι τον Απρίλιο, μετά την αύξηση των σχετικών ποσών που «πιάνει» τις γεννήσεις από 1η Ιανουαρίου 2023:  Το επίδομα από 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο σε 2.400 έως 3.500 ευρώ (αύξηση κατά 400 έως 1.500 ευρώ) αναλόγως του αριθμού των τέκνων. Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.  Σήμερα η ενίσχυση ανέρχεται σε 2000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Πλέον, το επίδομα γέννησης αυξάνεται για κάθε παιδί που γεννιέται αναλόγως του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας (όπως αυτός διαμορφώνονται μετά τη γέννηση του παιδιού) ως ακολούθως:

  • 1 τέκνο: 2400 (αύξηση 400 ευρώ)
  • 2 τέκνα: 2700 (αύξηση 700 ευρώ)
  • 3 τέκνα: 3000 (αύξηση 1000 ευρώ)
  • 4 ή περισσότερα τέκνα: 3500 (αύξηση 1500 ευρώ).

Εξόφληση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

Την τελευταία εργάσιμη του Ιανουαρίου, δηλαδή την Τετάρτη 31 του μήνα, θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Επίδομα γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

enikos.gr

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ