“Άρση της υποχρέωσης υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων και του προστίμου των 2.000 ευρώ, ζητούν οι επιχειρηματίες”

Την ανάγκη άμεσης τροποποίησης της υποχρέωσης των επιχειρήσεων- εργοδοτών για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, σχετικά με το ανεμβολίαστο προσωπικό τους, ζητάει με επιστολή του ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Παύλος Ραβάνης, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Η Διοίκηση του Β.Ε.Α επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα, γίνεται αποδέκτης διαμαρτυρίας πολλών επιχειρήσεων- μελών του, που κινδυνεύουν να επωμιστούν πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ κατά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης για το ανεμβολίαστο προσωπικό τους, είτε γιατί δεν οριστικοποιήθηκε, είτε για την μη ορθότητα των δεδομένων στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ζητώντας από τον υπουργό Εργασίας να παρέμβει, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιάζουσες οικονομικές συνθήκες κάτω τις οποίες καλούνται να επιβιώσουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το Επιμελητήριο μάλιστα, συμπεριέλαβε στην επιστολή του προς τον κ. Χατζηδάκη και την επιστολή του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, με τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την οποία συνυπογράφει και το Β.Ε.Α, τονίζοντας ότι τα δεδομένα που απαιτούνται κατά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, υπάρχουν ήδη στην πλατφόρμα ΗΔΙΚΑ, καθ’ όσον αναρτώνται από τον φορέα/ επαγγελματία που εκτελεί τα rapid tests.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη Δ1α/Γ.Π.οικ.64232/15.10.2021 απόφαση, απαιτείται από τους εργοδότες, η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» για το ανεμβολίαστο προσωπικό τους, η μη υποβολή της οποίας επιφέρει πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ.

Το Β.Ε.Α, ζητάει να αλλάξει αυτή η απαίτηση κι οι επιχειρήσεις να προχωρούν στην υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων, μόνο όταν ο εργαζόμενος βρίσκεται σε άδεια ή γενικά απουσιάζει από την εργασία του, σε συνδυασμό με την μη υλοποίηση του rapid test.
Όσον αφορά τους εργοδότες για τους οποίους υπάρχει δυσκολία χρήσης του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, η Πολιτεία πρέπει να τους δώσει την δυνατότητα να υποβάλλουν με διαφορετικό τρόπο την Υπεύθυνη Δήλωση.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ