Οι πολίτες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της ακρίβειας που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια ξεκάθαρη δυσαρέσκεια των πολιτών, οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Τα στοιχεία όλων των ερευνών που δημοσιεύθηκαν μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού καταδεικνύουν την ίδια τάση: οι πολίτες δεν έχουν πειστεί.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, η ακρίβεια αναδεικνύεται αυθόρμητα ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, με πολλούς να δηλώνουν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν επαρκούν για να μετριάσουν τις πιέσεις στα νοικοκυριά. Τα υψηλά επίπεδα ακρίβειας «ροκανίζουν» τους ήδη χαμηλούς μισθούς και «γονατίζουν» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Τα αρνητικά ευρήματα στις δημοσκοπήσεις
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB δείχνουν ότι το 54,4% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ενώ μόνο το 30,1% τα βλέπει θετικά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόλις το 3% τα θεωρεί «πολύ θετικά». Οι πολίτες ανησυχούν κυρίως για το κόστος ενέργειας (84,9%), τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης (74,2%) και τα ιατρικά έξοδα (37,5%).
Στη δημοσκόπηση της Pulse, το 45% θεωρεί ότι οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται επιπλέον μέτρα, ενώ το 43% τις κρίνει ως λανθασμένες. Η ακρίβεια παραμένει το κορυφαίο πρόβλημα, ακολουθούμενη από τα χαμηλά εισοδήματα και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.
Από τη δική της πλευρά, η έρευνα της Metron Analysis καταγράφει ακόμη πιο ανησυχητικά ευρήματα. Το 71% των πολιτών πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ η ακρίβεια είναι το κύριο πρόβλημα που τους απασχολεί, όπως δήλωσαν αυθόρμητα. Τα αυξανόμενα ενοίκια, οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών και οι υψηλοί λογαριασμοί επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, ενώ οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι.
Η κοινωνική δυσαρέσκεια και η οικονομική απαισιοδοξία
Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών αποτυπώνεται και στο δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, ο οποίος υποχώρησε στο -52%. Η δυσπιστία για την κατεύθυνση της χώρας και τη διαχείριση της οικονομίας είναι έντονη, με τους πολίτες να εκφράζουν ανησυχία και για την κατάσταση στο σύστημα υγείας (ΕΣΥ), παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί βελτίωσης.
Επιπλέον, η κρίση στους θεσμούς καταγράφεται επίσης ως ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετούς πολίτες, εντείνοντας την αίσθηση ότι οι υφιστάμενες πολιτικές δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.