ΑΑΔΕ: Άνοιξε η εφαρμογή για τα αναδρομικά- Πώς θα γίνει η υποβολή των δηλώσεων

Άνοιξε η πλατφόρμα για να δηλωθούν αναδρομικά του 2021 προκειμένου οι υπόχρεοι να μην χρεωθούν πρόστιμα, όπως ανέφερε η ΑΑΔΕ.

Υπό τον κίνδυνο παραγραφής στο τέλος του τρέχοντος έτους αρκετών φορολογικών υποθέσεων με μη δηλωμένα αναδρομικά η ΑΑΔΕ έχει επιταχύνει τους ελέγχους.

Αναλυτικότερα, σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή για τα αναδρομικά του 2021, δηλαδή ποσά που έλαβαν οι φορολογούμενοι το 2022. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι φορολογούμενοι έχουν εφεξής την δυνατότητα να υποβάλλουν τις απαραίτητες συμπληρωματικές δηλώσεις τους για τα ποσά που έλαβαν το 2022 ως αναδρομικά, προκειμένου να μην χρεωθούν πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης.

Η προθεσμία υποβολής των συμπληρωματικών δηλώσεων για τα αναδρομικά  που αφορούν γενικότερα στα έτη 2015-2021, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Σημειώνεται ότι ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει είτε να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024 είτε να ρυθμιστεί σε δόσεις. Όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ οι συμπληρωματικές αυτές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν ξεχωριστά για κάθε έτος.

ΑΑΔΕ: Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν την συμπληρωματική δήλωση καλούνται να ακολουθήσουν την εξής διαδικασία:

-Επιλογή του έτους για το οποίο πρέπει να υποβληθεί η δήλωση

-Επιβεβαίωση προσωπικών στοιχείων του φορολογουμένου (ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).

-Συμπλήρωση των εντύπων Ε2 και Ε3 εφόσον απαιτείται. Σε περίπτωση συζύγων ο/η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα ξεχωριστά με τους δικούς του/της κωδικούς πρόσβασης.

-Συμπλήρωση του εντύπου Ε1

-Υποβολή της δήλωσης

-Εκτύπωση των Ε1, Ε2, Ε3 και της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Μέσω της ίδια πλατφόρμας οι φορολογούεμνοι μπορούν να υποβάλλουν:

-την αρχική εκπρόθεσμη ή εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2017 και εφεξής.

-την τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2015 και εφεξής.

-το έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας).

-το έντυπο Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).

lifo

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ