Από το 1949, ενημέρωση με αξιοπιστία

Αίτημα για Μόνιμη Πυροσβεστική Φύλαξη στη Σύμη από τον Δήμαρχο Σύμης

Ο Δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ζήτησε την 12μηνη λειτουργία ενός Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο νησί της Σύμης. Σε επιστολή του προς τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια, καθώς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Παπακαλοδούκας τόνισε την επείγουσα ανάγκη για μόνιμη πυροσβεστική φύλαξη στο νησί, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στη δασική περιοχή Φανερωμένης, πίσω από την Ιερά Μονή Πανορμίτη.

Η πυρκαγιά, που απείλησε τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου του νησιού, καθώς και το γεγονός ότι η Σύμη αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεχή προστασία από πυρκαγιές. Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι η πυροσβεστική κάλυψη δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην καλοκαιρινή περίοδο, αλλά να είναι διαθέσιμη όλο το χρόνο, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των κατοίκων της περιοχής.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΠΡΟΣ:
Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια
ΚΟΙΝ :
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Βασίλειο Κικίλια
2) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ
Ευάγγελο Τουρνά

ΘΕΜΑ: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΗ»

Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλούμε όπως εγκρίνετε την λειτουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου στα διοικητικά όρια του δήμου μας, όλο το χρόνο καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε τα οφέλη που θα προκύψουν από την λειτουργία του, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ανάγκες του Δήμου μας θέματα Πολιτικής Προστασίας καθ’ όλο το έτος, λόγω του ιδιαίτερου γεωμορφολογικού ανάγλυφου της περιοχής μας, ενώ θα μπορούσε να συνδράμει και στο συντονισμό των κατοίκων εθελοντών του νησιού.

Στη Σύμη υπάρχει πυροσβεστικό κλιμάκιο μόνο για τη θερινή περίοδο, αλλά στόχος είναι η μόνιμη παρουσία πυροσβεστών στο νησί, καθώς, η συντριπτική πλειοψηφία των οικιών του παραδοσιακού οικισμού του νησιού διαθέτουν ξύλινες κεραμοσκεπές και ξύλινα μεσοπατώματα και κουφώματα, τα οποία τις καθιστούν ιδιαίτερα εύφλεκτες και επιρρεπείς σε συνθήκες εξάπλωσης πυρκαγιάς, δεδομένης και της εγγύτητας των κτισμάτων εντός του οικισμού και φυσικά για την προστασία των δασών μας, μιας και το δάσος της Σύμης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Δωδεκανήσου, αποτελεί δε μοναδικό πνεύμονα του κατά τα άλλα βραχώδους δήμου μας, και απαιτείται η δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής παρέμβασης.
Ολόκληρο το νησί αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, ο δε οικισμός μας έχει χαρακτηριστεί και διατηρητέος (Π.Δ. 19-10-1978, ΦΕΚ594/Δ/13-11/1978).

Παρακαλούμε όπως ληφθεί υπόψη η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και η χθεσινή 09.02.2025 πυρκαγιά στη δασική περιοχή Φανερωμένης και συγκεκριμένα στην ορεινή περιοχή πίσω από την Ιερά Μονή Πανορμίτη, καθώς οι αρχές συνέλαβαν ένα άτομο, ως υπαίτιο για την εκδήλωσή της και πρόκειται για μετανάστη.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΚΑΛΟΔΟΥΚΑΣ

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ