Πρωτοχρονιά 2022: Πως υποδέχθηκαν οι πρώτες χώρες το νέο έτος

Με ένα χορό φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων, μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για καλή χρονιά, αλλά χωρίς τις συνήθεις εορταστικές εκδηλώσεις των δήμων προς αποφυγήν της διασποράς του κορονοϊού, υποδέχθηκε η Ελλάδα την πρωτοχρονιά του 2022. Στην Αθήνα, αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας, τα βεγγαλικά φώτισαν τον ελληνικό ουρανό.

Με ένα χορό φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων, μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για καλή χρονιά, αλλά χωρίς τις συνήθεις εορταστικές εκδηλώσεις των δήμων προς αποφυγήν της διασποράς του κορονοϊού, υποδέχθηκε η Ελλάδα την πρωτοχρονιά του 2022. Στην Αθήνα, αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας, τα βεγγαλικά φώτισαν τον ελληνικό ουρανό.

Το 2022 έφτασε πρώτα σε Ωκεανία και Ασία

Μάσκες, κάγκελα, μηνύματα αποτροπής για συγκεντρώσεις και ανησυχία για τον καλπάζοντα ρυθμό της «Όμικρον» συνθέτουν τον κοινό παρονομαστή σε όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται ανά τον πλανήτη. Η εξίσωση της τήρησης των πρωτοχρονιάτικων παραδόσεων υπό καθεστώς πάση θυσία αποφυγής συνωστισμού, δεν είναι διόλου εύκολη.

Οι πρώτες εικόνες από σημεία του πλανήτη όπου ο χρόνος έχει ήδη αλλάξει, προκαλούν αμηχανία -αν όχι μελαγχολία. Στην Ωκεανία και σε πολλές χώρες της Ασίας, τα πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν και φώτισαν το πηχτό μαύρο του ουρανού, υπενθυμίζοντας την προ διετίας κανονικότητα. Ομολογουμένως, το θέαμα των πυροτεχνημάτων μπροστά από εμβληματικά μνημεία, σε μεγάλες πλατείες κ.ο.κ. παραμένει μεγαλειώδες. Οποία αντίθεση όμως με το αραιοσπαρμένο κοινό όσων επιμένουν να βρίσκονται επιτόπου για τις καθιερωμένες selfie, με τα κινητά κιγκλιδώματα και τις απαγορευτικές επιγραφές, τους ένστολους φύλακες κ.λπ.

Σε μητροπόλεις όπως το Λονδίνο, στις οποίες συνέρρεαν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες μόνο και μόνο για να παραστούν στην ανοιχτή πρωτοχρονιάτικη παράσταση, το σόου των πυροτεχνημάτων ακυρώθηκε -σε ό,τι αφορά στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Ψιθυρίζεται, ωστόσο, ότι ένα σόου πυροτεχνημάτων έχει στηθεί σε μυστική τοποθεσία, ώστε να προσφέρει μια κάποια παρηγοριά στο κοινό, μέσω τηλεόρασης. Επίσης, εκεί όπου η κοινή γνώμη δεν διχάζεται για το εάν το κόστος μιας συναυλίας είναι μεγάλο ή ανάρμοστο, καλλιτέχνες πρώτης γραμμής όπως η Jessie Ware, η Paloma Faith και (σε μαγνητοσκόπηση) οι Elton John και Dua Lipa, θα πλαισιώσουν μουσικά το ρεβεγιόν του 2022 για τη Βρετανική κοινοπολιτεία.

Με τις συστάσεις πάντως κορυφαίων υγειονομικών φορέων να μην αφήνουν περιθώρια για ξέφρενους εορτασμούς και εναγκαλισμούς την Πρωτοχρονιά, οι μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου δεν θα υποδεχτούν τη νέα χρονιά με τον προ πανδημίας φαντασμαγορικό τρόπο αλλά υπό καθεστώς αυστηρών μέτρων που επιτάσσουν τη λιτότητα.

Στην πόλη του φωτός η  Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων, μετά την ματαίωση όλων των εορταστικών εκδηλώσεων δεν θα θυμίζει  παραμονή Πρωτοχρονιάς άλλων χρόνων, πέρα από τον ομολογουμένως φαντασμαγορικό στολισμό. Πάντως και παρά το γεγονός ότι η Γαλλία, που καταγράφει αρνητικά ρεκόρ με πάνω από 200.000 ημερήσιες μολύνσεις τα τελευταία 24ωρα, η χώρα δεν βρίσκεται σε oλικό lockdown.

Διαφορετικά, από άλλες χρονιές, θα υποδεχτεί και η Νέα Υόρκη το νέο έτος. Στην περίφημη Times Square, στην καρδιά του εορτασμού, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ λιγότερος σε σχέση με άλλες χρονιές. Όλοι όσοι παραβρέθηκαν επιλέχθηκαν με κλήρωση, ανάμεσα σε πλήρως εμβολιασμένους. Οι έλεγχοι ήταν αυστηρότατοι και απαιτούσαν τη χρήση μάσκας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Διαβάστε ακόμη

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ